Hyllebær saus

En fantastisk sommer er på hell her vest, å det norske folk begynner å nå en god vaksine prosent så det er håp om at covid er på hell ,og en normal hverdag er i sikte der fremme. Det gledes stort til å klemme bananas, og få handhilse igjen.

Nå ønsker eg høsten velkommen, å gleder meg til lange ,mørke kvelder med fyr i ovnen og strikketøy. Høsten er og ei tid som bugner av bær og frukt som må høstes. I år er det store avlinger på det meste, så her er det rom for å leke og eksperimentere med flotte ,kortreiste råvarer. Først en tur ut i skogen, så heim på kjøkkenet, husets lekegrind. I skarp konkurranse med fuglene så ble noen liter hyllebær på meg i år også. 

I dag ble det å forsøke seg på hyllebær saus, en gammel britisk variant som heter Pontack. Det er en veldig konsentrert saus fra en oppskrift fra 1700 tallet. Den skal koke godt inn, så det er litt arbeid og resultatet blir små mengde. Den skal brukes på samme måte som Worcestersaus ,som smaksforsterker. Den smaker syrlig, med krydret ettersmak. Skal være god til vilt, og lam. Det gjenstår å teste, for sausen skal lagres og modnes kaldt og kjølig. Etter oppskriften i hele sju år! Så lenge blir det nok neppe før den må testes. Om 7 år har vel nevøen min fått skjegg, så må nok smake før det.

  • 500 gram renset hyllebær
  • 5 dl eplesider eddik
  • 6 kryddernellik
  • 4 hele allehånde
  • 1 ts malt muskat
  • 1ss sort pepper, hel
  • 15 gram raspet ingefær
  • 200 gram vårløk og Charlott løk

Hell bær og eddik i en ildfast form, sett i stekeovnen på 130 grader Celsius i 4-6 timer (jepp, du leste rett:) Å nå kommer huset ditt til å lukte som en eddik fabrikk.

Så tar du formen ut av ovnen, moser bærene med en potetmoser

Kok blandingen med krydder og løk i ca 25 min.

Ta av varmen, sil, og kok saften i 5 min til.

Hell saften i et varmt, sterilt glass og forsegl.

Sett glasset i kjøleskapet et par måneder til modning før du tester sausen til en god viltstek.

Del gjerne :-)
Scroll to top