Bjørnebær himmel.

Påske, skitvær og pandemi. Lavtrykkene står i kø utenfor hushjørnet og klapper hverandre på skuldrene. Eg har fyrt i ovnen og alle 3 kattene koser seg i varmen.

Det er for tidlig til å gå på sanking, sjøl om det klør etter å komme igang med sesongen. Men selv om det er tidlig på året så er det likevel ei tid for fråtsing. Fryseboksen må nemlig tømmes før sesongen starter slik at det blir plass for nye fangster. Så mens det stormet utenfor, vinden pisket bølgene opp i hvite skumdotter, så gikk eg på «sanking» i fryseboksen. Der fant eg den siste pakken med frosset bjørnebær som eg plukket i bjørnebær himmelen i høst. Satte den på kjøkkenet til tining mens eg funderte på hva eg skulle lage ut av den.

Panna cotta med bjørnebærsaus.

Om bjørnebær kan det faktisk sies mye, men kort fortalt så er den flerårig og tilhører rosefamilien. I Norge finnes det hele 40 arter rundt om i austlandsken er full av torner, så eg bruker å kle meg i gladd oljehyre når eg plukker. Men stikker meg masse likevel, det må man bare ta med på kjøpet. Bjørnebær inneholder hele 85 % vann, 7 % sukker og svært lite vitaminer. Er faktisk bare tyttebær og slåpetorn som har mindre C-vitamin enn bjørnebær. Bjørnebær modner sent og ujamt. Så man kan faktisk plukke bær fra august til oktober, så fremst det ikke er en regnvåt høst. Modne bjørnebær blir fort skjemt om de får regnvann på seg. Men eg skal ikke bare prate om bjørnebær, eg skal bruke den til noe. Så eg bestemte meg for panna cotta med bjørnebærsaus.

Panna cotta er italiensk og betyr «kokt fløte», å det er det det faktisk er. Ligner mye på norsk fløtepudding. Enkel å lage, og man kan med fordel lage den dagen før den skal spises. Er sikker mange oppskrifter på denne puddingen, eg brukte denne:

Panna cotta

  • 3 stk gelatinplater
  • 1 vaniljestang
  • 5 dl kremfløte
  • 1 dl sukker

Legg gelatinen i vann i 5 minutter.
Snitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
Fløte, sukker og vaniljestang/frø varmes opp til kokepunktet.
Klem ut vannet av gelatinen og rør den i fløteblandingen.
Hell blandingen i porsjonsformer.
Avkjøl minimum 3 timer, helst la stå til neste dag.

Bjørnebær saus

Så var det Bjørnebær sausen: Eg liker sausen litt tykk, så eg tilsatte ikke vann. Brukte kun saften fra de tinte bærene.

  • 400 gram tinte bjørnebær
  • 1 kanelstang
  • sukker etter smak
  • evnt en dæsj portvin

Kok opp vann, kanel og bær.
Dra pannen av kokeplaten og la trekke 4-5 min.
Fisk så ut kanelen.
Mos bærene i sausen og sil.

Været blir nok bedre – våren og vaksinene er på vei.

Del gjerne :-)
Scroll to top