DU SØTE FØRJULSTID

Tips til hjemmelaget og spiselig gave…

EINEOLJE.

Nå nærmer vi oss folkens, svetten siler, panikken stiger og lommeboka lider. Hva skal vi finne på til den som har alt? Hva med å ta opp en eldgammel tradisjon å gi noe spiselig? Det er rimelig, hyggelig og blir ikke husefyll.

I riktig gamle dager så var det vanlig å gi spiselige gaver, og for mange nødvendig å få. Alle har vel hørt om barselsgrøten, som regel var det rømmegrøt som ble sendt til ei som nettopp hadde født barn til verden. Men det var og vanlig til både dåp, bryllup og begravelse. Juletreet ble pyntet med spiselige kaker, og søtsaker som ungene fikk høste på julaften. Ungene fikk også ofte ei eske med ost ,kake eller brød til jul.

Har du noen gamle vinflasker liggende, eller du finner noen på bruktbutikken så kan du lage eineolje. Den er dekorativ, enkel å lage og nydelig til å steike /brune viltkjøtt i.

  • 1 kvist med frisk eine ( ut å plukk:)
  • 1 ss hele einebær (om du plukker sjøl, må du huske å ta de blå)
  • 1/2 liter soya eller raps olje. ( Jeg foretrekker raps fordi den tåler høyest steke temperatur)

Bland alt på en eller flere flasker. La trekke minst en uke før jul. Fyll på ny olje etter bruk, slik at einekvisten er dekket av olje hele tiden.

Legg gjerne litt ekstra arbeide i merkelappen, fortell hva oljen skal brukes til. Pynt gjerne med en rød sløyfe.
Jepp, koselig å gi, koselig å få.

Ha ei fin adventstid.

Del gjerne :-)
Scroll to top