Høsten nærmer seg med stormskritt, og det bugner med bær i hage og mark.
Ei travel men artig innhøstingstid. Idag var det stikkelsbær som ble plukket fra den gamle hagen. Ikke den artigste bæra å plukke, piggete som buskene er. I moderne tid så er nok stikkelsbær mye på vei ut, og ei absolutt undervurdert bær. Det skyldes nok at det er noe jobb å høste den. Først alle tornene man stikker seg på. Så må den renskes. Enklest er det å bruke ei saks å klippe bort stilken og den lille «dotten» som sitter på hvert bær. Renskingen gikk fint med stjernekamp i stats-kanalen. Stikkelsbær er i slekt med både solbær og rips, men har mye større bær. Bærene kan komme i både gule og røde farger. De er søte og gode på smak. Og rike på c vitamin. Gode å spise naturell, til saft, syltetøy og kompotter.
Innimellom så må eg jo mekke noe av det eg har dratt i hus. Så mens katta lå i stua og drog seg, høstmørket hadde senket seg , gikk eg i gang med iskake av stikkelsbæra eg hadde plukket før på dagen. Og Hylleblomst saft eg hadde laget før i sommer, å frosset ned. Oppskriften på Hylleblomst saft skal eg komme med senere i et annet innlegg.
- 600 gram stikkelsbær.
- 3 dl hylleblomstsaft.
- 200 gram sukker.
Kok opp hyll,stikkelsbær og sukker. Småkok til det hele blir grøtaktig – Rør av og til.
Ta av varmen.
Avkjøl helt, og mos bærene.
IS
- 4 eggeplommer.
- 1/2 vaniljestang.
- 5 dl fløte.
- 150 gram sukker.
Pisk eggeplommer med sukker til stiv eggedosis. Skrap ut vaniljekornene og pisk i.
Pisk fløten og bland i eggedosisen.
Bland så sukker fløteblandingen i bærmassen.
Frys i ønsket form. Eg bruker ei vanlig kakeform med matpapir i bunnen.
La stå i fryseren natten over, og inviter så noen på kaffe, på trygg corona avstand.
Nam.
Katta tar livet med ro. Klar ferdig gå Kok grøt av bæra Pisk eggedosis av plommer og sukker.
Pisk stiv eggedosisHa pisket krem i eggedosisen. Ha egg og fløteblandingen i bærgrøten. Bland godt. Får nydelig rosa farge.. Frys i ønsket form over natta. Inviter på kaffe og is.