Iskake med stikkelsbær og hylleblomst

Høsten nærmer seg med stormskritt, og det bugner med bær i hage og mark.
Ei travel men artig innhøstingstid. Idag var det stikkelsbær som ble plukket fra den gamle hagen. Ikke den artigste bæra å plukke, piggete som buskene er. I moderne tid så er nok stikkelsbær mye på vei ut, og ei absolutt undervurdert bær. Det skyldes nok at det er noe jobb å høste den. Først alle tornene man stikker seg på. Så må den renskes. Enklest er det å bruke ei saks å klippe bort stilken og den lille «dotten» som sitter på hvert bær. Renskingen gikk fint med stjernekamp i stats-kanalen. Stikkelsbær er i slekt med både solbær og rips, men har mye større bær. Bærene kan komme i både gule og røde farger. De er søte og gode på smak. Og rike på c vitamin. Gode å spise naturell, til saft, syltetøy og kompotter.

Innimellom så må eg jo mekke noe av det eg har dratt i hus. Så mens katta lå i stua og drog seg, høstmørket hadde senket seg , gikk eg i gang med iskake av stikkelsbæra eg hadde plukket før på dagen. Og Hylleblomst saft eg hadde laget før i sommer, å frosset ned. Oppskriften på Hylleblomst saft skal eg komme med senere i et annet innlegg.

  • 600 gram stikkelsbær.
  • 3 dl hylleblomstsaft.
  • 200 gram sukker.

Kok opp hyll,stikkelsbær og sukker. Småkok til det hele blir grøtaktig – Rør av og til.
Ta av varmen.
Avkjøl helt, og mos bærene.

IS

  • 4 eggeplommer.
  • 1/2 vaniljestang.
  • 5 dl fløte.
  • 150 gram sukker.

Pisk eggeplommer med sukker til stiv eggedosis. Skrap ut vaniljekornene og pisk i.
Pisk fløten og bland i eggedosisen.
Bland så sukker fløteblandingen i bærmassen.
Frys i ønsket form. Eg bruker ei vanlig kakeform med matpapir i bunnen.
La stå i fryseren natten over, og inviter så noen på kaffe, på trygg corona avstand.

Nam.

Del gjerne :-)
Scroll to top