Lykken er en kopp med bjørkete

Bjørka er et fantastisk tre, full av overraskelser. Dette vakre treet kan nyttes til så mangt. I dag har sauen, katta og jeg gått for å sanke bjørkeblader. De skal bli til te. En te proppfull av c-vitaminer. En vanndrivende og svettedrivende te. Bladene kan fryses eller tørkes til bruk i vinterens «flunse tid», eller de kan nytes ferske. Du kan tørke dem i stekeovnen og oppbevare dem på tette glass.
Bladene kan høstes hele sommersesongen, men er best før St.Hans.

I gamle dager var bjørka regnet som et magisk tre. Man kan noen ganger finne utvekster på bjørka, disse ble kalt Mare. Mare var en kvinnelig svartvette som ofte red på hest. Der av uttrykket » ri som en Mare». Hun satte seg ofte på trær ( bjørk), og hun er opphav til Marerittet.
Bjørka er også en gammelt fruktbarhet symbol, å riktig vakker er hun med sine grønne blad mot sin hvite stamme.

Men tilbake til te-prosjektet.
Vil du lage te av ferske blad så koker du opp et par desiliter vann. Tilsetter en neve friske blader. La det trekke ca 10 minutter før du siler fra bladene. Søtes etter behag. Bruker du tørkede blader så er det samme framgangsmåte, men med et par teskjeer med blader holder. Så er det bare å kose seg.
Tørket bjørkete er forresten et fint julegave tips:)

Del gjerne :-)
Scroll to top