Ramsløk

Endelig vår – og nå er det full pedal for høsting i skog og mark. Først ut er Ramsløken, Nordens ville «kvitløk». Det lukter helt fantastisk der den vokser, oftest under skyggefulle trær.
Sauen fikk ikke være med i dag for den ville bare gå midt i matfatet vårt.   

OBS OBS Ramsløken har en dødelig tvilling, Liljekonvallen! For å skille mellom plantene så gnir du på bladene, er det Ramsløk så lukter det sterkt av løk. Ramsløken har to blader på stilken, mens Liljekonvallen har en. Det er ikke så lett å se alltid, så løk lukten er det beste tegnet.
Liljekonvall BLAD lukter ingenting.

Ramsløk er vel såkalt trendy mat for tiden, men det er sant at av Ramsløk kan man lage mye godt. Høstesesongen er kort, fra slutten av april til den er ferdig blomstret. Hos oss er den ofte ferdig midt i mai. Man kan bruke hele planten fra løk til blomst. Ramsløken er også en helseplante som er god for fordøyelsen, hjerte og mye annet. Helsefordelene kan du lese mer om på nettsiden Urtekilden.

Siden høstesesongen er kort, og det straks kommer mer i skogen som skal høstes, så vakuumpakker jeg ramsløken og putter den i fryseren. Den kan taes igjen senere utover vinteren.
Av Ramsløk kan du lage pesto, pure´, kryddersmør, og mye mer. Den kan brukes som kvitløk. Jeg tørker den og har den på glass . Er også veldig glad i kryddersmør.

Ramsløk smør:

Du tar litt fersk ramsløk og mykt smør.
Kjør det raskt sammen i blender.
Lag en pølse av smøret, pakk i plastfolie og frys.
Nydelig godt på på biff, nam!

Ramsløk salt:

  • To-tre gode never ferske og unge ramsløk blad.
  • Ca 500 gram ønsket flaksalt.
  • Ca 1/2 desiliter nøytral olje

Skyll og tørk bladene. Kjør dem i blender med olje til fin pure. Bland flaksalt og pure, og la det stå å kose seg litt i bollen. Bre så blandingen ut på stekebrett med matpapir, og sett det hele til tørk i stekovnen (rundt 100 grader i varmluft ovn).
La tørke til all fuktighet er borte. Kan ta opp i 8-9 timer.Oppbevares på glass tørt og mørkt.
Saltet trekker til seg fargen fra Ramsløken, så du får et nydelig grønt og smaksrikt salt. Setter en spiss på de fleste retter.

God tur ut i skogen på Ramsløk jakt.

Del gjerne :-)
Scroll to top