Tapping av sevje fra Bjørk

Så kom mars på himmelen, og jeg kunne endelig gå i gang med å tappe bjørkesevje. Sauen, kaninen og kattene var selvsagt med på turen. Det er litt vanskelig å finne det helt riktige tappe tidspunkt. I fjor var jeg et par uker for sent ute å fikk ingenting. Det riktige punktet skal være rett etter telen går ut av jorda, men her ute på kysten er det ikke mye tele. Så jeg lot rett og slett tappeslangen stå i noen dager – å sevje ble det i bøtter og spann.

Sevje er en god tørstedrikk. Man kan lage øl, sirup og bake med sevje. Det er en blank drikk som smaker som søtt vann. Den inneholder mye som er god for kroppen, jeg nevner i fleng : kalium, kalsium, mangan, sink, jern, fosfor, natrium, c-vitamin, aminosyrer og hele 8 sukkerarter. Så løp og tapp!
For å tappe spør du først grunneieren om lov og så trenger du bare en bor, en plastslange som passer i borehullet og en kanne. Finn et tre på ca 20 cm i diameter. Bor et hull ca 5 centimeter på skrå oppover i stammen. Er du heldig med tidspunkt og tre så kan du få opptil 12 liter på et døgn. Etter tapping må du huske å plugge hullet i bjørka med en tre plugg. 

Det bør helst gå 3 år mellom hvergang du tapper fra samme tre.  Sevje er ferskvare, å har holdbarhet omtrent som melk. Den kan  fryses ned. Jeg siler den først og så fryser jeg den ned i isterning-poser.

(Se oppskrift på nydelig eltefritt brød med sevje under bildene)

Jeg fant en gang ei god oppskrift på eltefritt brød i Ellen Beate Wollens utmerkede bok «Gratis mat».

  • 400 gram mel
  • 300 gram sevje
  • 7 gram gjær
  • 2 ss flaksalt
  • Her velger jeg å tilsette 2 ss tørket sitronmelisse og bjørkeblader, det setter nydelig smak på brødet.

Løs gjæren opp i sevja og tilsett mel og salt.
Elt lett sammen til en svært løs deig.
Dekk til deigen og la stå over natten.
Hell deigen over i oljet jerngryte.
La stå i 30 minutter til.
Sett gryta med lokk inn i varm ovn, 250 grader. Etter 15 minutter ta av lokket å stek videre. Ca total steketid er 45 minutter.
Dette blir et nydelig brød.

Del gjerne :-)
Scroll to top