Den frydefulle bjørken

Når våren endelig er kommet, og bjørken står full av nydelige, knallgrønne blad…Ja, da er det dags for å ta med deg katta og sauen din å dra på sanking av bjørkeblad. Sola skinner, katta maler og naturopplevelsene står i kø. Det er i sånne stunder at livet er bare godt.

Med katta og sauen ut på sanking

Bjørk har vi jo rundt oss overalt. Visste du forresten at det er bare
hunnbjørken som har hvit stamme? Bjørkebladene er fulle av vitaminer og mineraler, sunt som bare det. Det sies også at sevja hjelper mot pollen allergi…men akkurat det vil jeg ikke vedde på.

Du kan plukke bjørkeblad hele sommeren å lage saft av, men jeg bruker bladene bare fram til St.Hans. Etter den datoen synes jeg at safta blir for beisk i smaken.
Bjørkesaft er virkelig leskende og godt. Å plukke blader og lage saft er også en aldeles ypperlig familie aktivitet. Ta med ungene ut i skogen å plukk, for så la den være med å lage sin egen saft når dere kommer hjem. Hva smaker bedre enn noe man har laget selv?

Det er alltid lurt å spørre grunneier før du starter å høste blader. Vis også respekt for trærne og høst fra flere og ikke bare ett tre. Ikke ribb treet, men høst skånsomt!

Så var det oppskrifta da:

  • 200 gram friske bjørkeblad
  • 1 kilo sukker
  • 30 gram sitronsyre
  • 1 liter kokende vann

Ha blader, sukker og sitronsyre i en plastbolle.
Hell over kokende vann og rør til sukkeret er oppløst.
La blandingen kose seg i kjøleskapet i 3 dager.
Sil og frys ned.

Saft konsentratet er holdbar ca 2 uker i kjøleskap.
Blander du saften med farris får du en nydelig sommer drikk,
pynt gjerne med bjørkeblad innefrosset i is terninger.

Drikkeklar bjørkebladsaft.
Del gjerne :-)
Scroll to top